سازمان جهانی بهداشت حیوانات (OIE)
شاید این سؤال برای شما هم پیش آمده باشد که چرا نام اختصاری سازمان جهانی بهداشت حیوانات OIE است.
OIE مخفف عبارت “Office International des Epizooties” و به معنی «اداره بین المللی بیماری های همه گیر حیوانات» است.
نیاز به مبارزه با بیماری های حیوانات در مقیاس جهانی، از طریق توافقنامه ای که در 25 ژانویه 1924 امضاء شد به تاسیس OIE منجر گردید. در ماه می 2003 این اداره به “World Organisation for Animal Health” به معنی «سازمان جهانی بهداشت حیوانات» و شاید هم بهتر باشد بگوییم «سازمان جهانی برای سلامت حیوانات» تبدیل شد ولی نام اختصاری تاریخی خود OIE را حفظ کرد.
OIE یک سازمان بین دولتی است که مسئولیت بهبود سلامت حیوانات در سراسر جهان را به عهده دارد.
جالب است بدانید که نقطه آغاز تشکیل این سازمان به سال 1920 بر می گردد که بیماری طاعون گاوی به صورت غیرمنتظره ای در بلژیک رخ داد و عامل شیوع آن گاوهای کوهان دار بارگیری شده از هند به مقصد برزیل در بندر آنتورپ بود.
برای آشنایی با ساختار OIE به ادامه مطلب مراجعه نمایید
OIE چگونه عمل می کند؟
سازمان، تحت نظارت و کنترل یک مجمع نمایندگان جهانی متشکل از نمایندگان تعیین شده توسط دولت های تمام کشورهای عضو قرار دارد.
عملیات روزانه OIE در ستاد مستقر در پاریس مدیریت می شود و تحت مسئولیت مدیرکل انتخاب شده توسط مجمع نمایندگان جهانی قرار دارد. این ستاد مصوبه های تصویب شده توسط کمیته بین المللی را اجرا می کند و با حمایت کمیسیون هایی که توسط نمایندگان انتخاب شده است، توسعه می یابد.
شورا
شورا از رئیس مجمع نمایندگان جهانی، معاون رئیس، رئیس پیشین و شش نماینده از تمامی مناطق تشکیل شده است که همه آن ها ( به استثنای رئیس پیشین ) برای یک دوره سه ساله انتخاب می شوند. این شورا، مجمع را در فاصله زمانی بین جلسات عمومی، نمایندگی می کند.
این شورا حداقل دوبار در سال در پاریس تشکیل جلسه می دهد تا مسائل فنی و اداری به ویژه برنامه کاری و بودجه پیشنهادی را به مجمع ارائه نماید.
کمیسون های منطقه ای
سازمان جهانی بهداشت حیوانات پنج کمیسیون منطقه ای را ایجاد کرده است تا مشکلات خاص را که اعضای آن در مناطق مختلف جهان با آن روبرو هستند بیان کنند. این کمیسیون ها را می توان به صورت سازمان های محلی منطقه ای کاملا پیشرفته محسوب کرد.
این کمیسیون ها مناطق زیر را پوشش می دهند:
آفریقا، آمریکا، آسیا (خاور دور و اقیانوسیه)، اروپا و خاور میانه
هرکمیسیون منطقه ای دوسال یکبار کنفرانسی را در یکی از کشورهای منطقه سازماندهی می کند که به موارد فنی و همکاری های منطقه ای در کنترل بیماری های حیوانات می پردازد. برنامه های منطقه ای می توانند برای تقویت نظارت و کنترل بیماری های اصلی حیوانات توسعه یابند و به ویژه برای مناطقی که OIE یک نمایندگی منطقه ای یا زیرمجموعه در اختیار دارد. کمیسیون های منطقه ای با این نمایندگی ها همکاری می کنند.
کمیسیون های منطقه ای گزارش فعالیت ها و پیشنهادات خود را به مجمع نمایندگان جهانی ارائه می نمایند.
اعضای کمیسیون منطقه ای خاورمیانه که در انتخابات سال 2015 برگزیده شده اند از کشورهای امارات متحده عربی، لبنان، بحرین و عراق می باشند.
کمیسیون های فنی تخصصی
نقش کمیسیون های تخصصی OIE این است که از اطلاعات علمی روز برای بررسی مشکلات اپیدمیولوژی و پیشگیری و کنترل بیماری های حیوانات جهت توسعه و تجدید نظر استانداردهای بین المللی OIE همچنین رسیدگی به مسائل علمی و فنی مطرح شده توسط اعضاء استفاده نماید.
- کمیسیون استانداردهای بهداشت حیوانات خشکی زی
The Terrestrial Animal Health Standards Commission ("Terrestrial Code Commission")
- کمیسیون علمی بیماری های حیوانات ( کمیسیون علمی )
The Scientific Commission for Animal Diseases ("Scientific Commission")
- کمیسیون استانداردهای زیستی ( کمیسیون آزمایشگاه ها )
The Biological Standards Commission ("Laboratories Commission")
- کمیسیون استانداردهای بهداشت آبزیان ( کمیسیون آبزیان )
Aquatic Animal Health Standards Commission (Aquatic Animals Commission)
درحال حاضر 181 کشور از جمله ایران، عضو سازمان جهانی بهداشت حیوانات هستند.
منبع:
وبسایت سازمان جهانی بهداشت حیوانات
گردآوری و ترجمه :
دکتر عبدالرحیم پاریاب -دامپزشک